maanantai 8. huhtikuuta 2013

MUITA HYVIÄ OMINAISUUKSIA

Petri Tamminen: Muita hyviä ominaisuuksia
, Otava 2010

Petri Tamminen onnistui yllättämään minut, monessa suhteessa.
Ensiksikin kirjan koon vuoksi. Kevyt kirja sisälsi painavaa asiaa. Pohdintaa niin miehisyydestä kuin käytösmalleista ja odotuksistakin. Nauroin ääneen monta kertaa ja sitten yllätin itseni katsomaan suoraan itseäni; tässähän nauran myös itselleni, omille pelon, häpeän ja ujouden tunteilleni.

Tunsin olevani kirjan mies monessa kohtaa verhoutuneena naisen valeasuun. Hämmästelen myös sitä, että elän laajan miessuvun ja miesystäväjoukon keskellä eikä heistä yksikään tunnu olevan ujo, arka tai pelokas! Päinvastoin he ovat äänekkäitä, omanarvontuntoisia, rehvakkaita ja pääsääntöisesti hauskoja. Mutta, mutta...
Tamminen avasi oven ujon miehen sisimpään ja kuinka ollakaan tunnistin sieltä niin omia kuin noiden mainitsemieni rehvakkaiden miestenkin todellisia, mutta hyvin ympäristöltä salattuja tuntoja.
Tamminen puki upeasti sanoiksi myös ne ihmisyyden kipupisteet ja elämisen paineet, jotka koskettavat jokaista meistä jollakin tavoin. On hienoa, että joku osaa tuoda julki ne ajatukset mitä itsekin pohtii, mutta ei löydä sanoja tai ne löydetyt sanat ovat liian kevyitä julkaistaviksi.

Mikä suuri salaisuus kätkeytyykään siihen, että uskaltaa olla aidosti se mikä on, omana itsenään vaikka sitten vähän ujostellenkin. 

"Ujouteni takia en tarvitse ujosteluun edes syytä. Olen käynyt parturissa, palannut kotiin ja laskenut että ujostelin reissulla 31 kertaa. Luku on tarkka, nämä ujostelun tunteet ovat ihan oikeita nolouden ja häpeän tunteita, jotka kyllä muistaa."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti