torstai 29. maaliskuuta 2012

VIRITTÄYDY TUNNELMAAN

Nopein keino löytää inspiraatio on kirjoittaa. Alussa se voi olla vaikeaa, mutta kun pääsemme oikeaan vireeseen, se alkaa pian sujua. Kirjoittamalla me virittäydymme oikeaan tunnelmaan, ja keskitämme mielemme kirjoittamiseen. Kirjoittamisessa aivojen kielialueet aktivoituvat. Aivot ovat niin kuin mikä tahansa lihas; nekin kaipaavat joskus lämmittelyä ja valmistelua.
Tämän tekemiseen kelpaa mikä tahansa kirjoittaminen. Voit kirjoittaa mitä sinusta tuntuu mukavimmalta. Voit jäljentää muiden tekstiä kirjoista, tai voit kirjoittaa omia kirjoituksiasi taas uudelleen. Kaikenlainen kirjoittaminen käy tähän tarkoitukseen. Automaattikirjoitus on esimerkiksi eräs parhaista harjoituksista kirjoittamisen esteiden ja lukkojen avaamiseen.
Inspiraatio tulee kun olemme siihen valmiita ja vastaanottavaisia. Kun olemme virittäytyneet oikeaan mielentilaan, on kirjoittaminen helppoa ja luonnollista. Vain odottamalla ei tapahdu mitään. Tyhjä paperi ei herätä meidän luovuuttamme. Toiminta itsessään luo lisää toimintaa, ja kirjoittaminen synnyttää lisää kirjoittamista.

10 kommenttia:

 1. Juurikin näin. Hetki meni oppia tuo, että kirjoittaminen stimuloi kirjoittamaan.
  Musiikki ja kahvi tosin tuntuvat olevan itselleni myöskin aika tärkeitä. Musiikki erityisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoitus ei synny ilman kirjoittamista ja joskus se vaatii hiukan etukäteisvalmistelua. Kahvi ja musiikki toimii aina;)

   Poista
  2. En ole koskaan juonut kahvia! Nousisikohan tekstieni taso, jos joisin. :)

   Odottamalla ei tosiaan tapahdu yhtään mitään, paitsi... odotuksia.

   Poista
 2. Juuri näitä juttuja yritän nyt opetella :)Tekstiä tulee kyllä näin muuten ihan mielelläänkin, mutta se romaanin sekaan heittäytyminen tökkii - omien suurien odotuksien vuoksi :) Pitää oppia relaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rentous kirjoittamisessa tosiaan on tärkeää. Pakottamalla saa aikaan tosin sen että antaa itselleen mahdollisuuden myös päästä siihen kirjoittamisen fiilikseen. Silloin tekstiä syntyy puristamatta. Romaanin kirjoittaminen vaatii kyllä hiukan enemmän myös raakaa työtä vaikka inspiraatiolla siinäkin on suuri rooli, mutta hionta ja muokkaus eivät ihan inspiraation varassa kulje. Inspiraatio synnyttää etupäässä uutta tekstiä jota sitten raa'alla työllä käsitellään.
   Odotuksia ei kannata asettaa liian korkealle, silloin kriitikko tulee istumaan olkapäälle eikä päästä mitään tekstiä seulansa läpi. Se ei ole oikea lähtökohta luovaan kirjoittamiseen.

   Poista
  2. Näinpä - kriitikko seulomassa olkapäällä :)

   Poista
 3. Näinhän se on, pitäisi vain raa'asti alkaa kirjoittaa eikä odotella sitä inspiraatiota niin kuin kyseessä olisi jokin luonnovoima, johon ei itsellä ole mitään sananvaltaa..

  Kahvi ja musiikki toimivat minullakin! : ) Itse asiassa kahvinjuontini epämääräisesti lisääntyy aina, kun yritän tavanomaista ahkerammin saada kirjoittamisen suhteen jotain aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselleni käy usein niin, että mikäli kirjoitustauko on pitkähkö, kestää melko kauan saada kiinni tekeillä olevan käsikirjoituksen/tarinan juonesta ja fiiliksestä. On vaikea jatkaa jos ei koe olevansa osa tarinaa ja selkeästi päähenkilön pään sisällä. Usein luen kirjoittamani tekstin läpi useaan kertaan ja hitaasti nautiskellen tavoittaakseni taas tuon flown. Kun sitten saan juonen päästä kiinni aloitan kirjoittamisen kontrolloimatta. Voin esimerkiksi aloittaa ihan uuden kohtauksen johon aikaisempi liittyy vain kevyesti. Usein tällainen uusi juonikuvio tuo tarvittavaa jännitettä itse tarinaan ja vaikka sitä joutuisi muokata aika tavalla on se kuitenkin hyväksi itse kokonaisuudelle. Kannattaa siis kirjoittaa heti kun siltä tuntuu, miettimättä kauheasti etukäteen mitä siitä tulee ja miten se toimii.

   Poista
  2. Tämä juuri! Siis, minulla oli pidempi tauko kirjoittamisessa - sain läppärin kuntoon, ja alkoi tekstin kirjoittaminen paperilta koneelle, että saisin taas sitten paahtaa näppis sylissä uutta tekstiä ja se tuntuu tympeältä ja tahti hidastui. Ja juuri tuo nyt taitaakin olla osa ongelmaa, että olen liian kaukana päähenkilöni pään sisältä. Tämä oli valaisevaa :) Kiitos :)

   Poista
  3. Hienoa jos sait jonkun oivalluksen kokemuksistani;) Siksi vuorovaikutteinen blogi on ihana, että se antaa vaihtoehtoja ja uusia ideoita omaan tekemiseen.

   Poista