sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

KIRJAN MAAILMA


Kirjoittaessani tulevaa esikoiskirjaani, minulle oli tärkeää luoda ja kehittää uskottava maailma, johon kirjan tapahtumat sijoittuisivat. Katsoin tuota maailmaa kuin elokuvaa. Näin selkeästi jokaisen pienimmänkin yksityiskohdan kuvitteellisesta pikkukaupungistani, sen kaduista ja torista, kirkosta hautausmaineen, kouluympäristöstä ja päähenkilön kotipiiristä.
Kirjoitusprosessin aikana tuosta kuvitteellisesta maailmasta tuli osa omaa elinpiiriäni. Tunsin kukkien ja vastaniitetyn ruohon tuoksun sekä aamuauringon lämmön iholla. Kuulin liikenteen melun, lintujen laulun ja aamuvarhaisen junan pillin vihellyksen. Aistin hetkessä nousseen ukonilman. Näin salamat ja kuulin niiden jylyn.
Astelin päähenkilön askelin pihapiirissä ja sisällä talossa, sen eri huoneissa ja aistin tunnelman. Kosketin jokaista esinettä, nostin ne valoa vasten ja aistin niiden synnyttämät tunteet. Saatoin kuvitella itseni osana tuota taloa ja tuota ympäristöä.
Vähitellen esiin hiipivä uhka sai ihoni nousemaan kananlihalle ja tarinaan ilmestyvät henkilöt tulivat luontevasti osaksi tarinaa. Jokainen heistä eli ja hengitti samaa ilmaa, syttyivät eloon ajallaan ja toimivat oman, ennalta arvaamattoman luonteensa mukaisesti.
Olisin halunnut temmata päähenkilöni irti ja ravistaa, mutta hän halusi jatkaa. Hän halusi katsoa kortit loppuun saakka.
Ja joka kerta hän yllättää minut, edelleen.

2 kommenttia:

 1. Voi, tuo on upea tunne! Joskus pelottaa, joskus inhottaa, joskus taas on puhdas ilo elää toisessa maailmassa.

  Kirjoittamisen paloa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaessani tuota tekstiä solahdin tuohon maailmaan kuin sulan voihin, niin helposti;) Ehkäpä siksi että tarina on hyvin intensiivinen ja suppeassa aikajanassa tapahtuva tarina.

   Toisen kässärin kanssa onkin sitten vaikeampaa. Siinä on monta päähenkilöä ja monta erillistä tarinaa ja päästä jokaisen pään sisään ja elämään on työläämpää varsinkin kun henkilöt ovat hyvin erilaisia niin luonteensa, ikänsä kuin sukupuolensakin vuoksi. Kaipaan tuota maagista läsnäoloa ja toivon että pystyisin löytämään sen myös tämän uuden tarinan sisällä.

   Poista