tiistai 27. maaliskuuta 2012

INSPIRAATION HERÄTTELYÄ


Aikoinaan kirjoittajakurssilla heräteltiin inspiraatiota ja luovaa kirjoittamista erilaisilla harjoitustehtävillä. Oheisessa tehtävässä tuli laatia napakka tarina, jossa mahdollisimman moni annetuista sanoista esiintyisi. Tässä sanat.
Rommitoti Onkimato Mopo Ydin Maya Kaj Tea Vahtia Alasin Koe Akseli Tragedia Auer Enne Ori Pii Kanerva Katko Disko Eemil
Tässä oma tarinani:
Mayan valmistama rommitoti odotti jo valmiina kun Kaj piti edelleen vahtia diskon ulkopuolella. Oli varmasti enne, että koe epäonnistui ja mopo karkasi niin sanotusti käsistä. Tean ja Eemilin olisi pitänyt tulla ennen ensimmäistä sähkökatkoa. Asian ydin oli vain siinä, että Akselin oli pitänyt huolehtia ori talliin, ennen kuin keksi lähteä kaivamaan onkimatoja. Ne kun löytyvät parhaiten ennen aamunkoittoa. Onkimatoja! Mikä sillä viiraa? Ilman Akselia hommasta ei tulisi mitään. Kaj muisti hyvin ”Keisari Kanervan” tokaisun: ” Silloin on taottava kun rauta on kuumaa ja alasin valmiina paikallaan”. Piin kova mies seisoi aina sanojensa takana. Tragedia vain oli siinä, että keisari jäi itse rysän päältä kiinni ja istuu nyt kaltereiden takana katsellen autereeseen. Tea lähetti tekstarin: ” Ori tallissa, mato koukussa ja homma katkolla. Tullaan huomenna.”
Millaisen tarinan sinä kehittäisit?

8 kommenttia:

 1. Nää tehtävät on mahtavia. Innostuin kaivamaan erinäisiä cd-levyjä ja ulkoista kovalevyä, jotta löytäisin vastaavanlaisen sanalistan ja oman version. Mutta tänään täytynee kokeilla näillä sanoilla.
  Tää sun teksti on kyllä napakka ja lukiessa täytyy pidättäytyä kovin allegorisiin meneviltä tulkinnoilta :):)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa lukijaksi. Liityin pakinasivusi lukijaksi ja linkitin molemmat blogisi seurattaviini;)
   Totta, tällaiset tehtävät on kivoja välipaloja kirjoittamisen oheen. Näitä on minulla vino pino ja monet naurut on jutuilla saatu:D Yllättävästi sitä ideat lähtevät liikkeelle näinkin hullunkurisista ja jotenkin täysin absurdeista sanoista:)

   Poista
 2. "ROMMITOTIN valmistamisessa kaiken YDIN on rakkaus", EEMIL opetti. Mä olisin voinu laata pikkasen. Tuonko mä laittaisin köksän KOKEESEEN, että kaiken takana on rakkaus? Vittuako he muutenkaan opettavat rommitotin valmistamista koulussa? Yllyttävät viinanjuontiin? Vaikka ei me kyllä rommia käytetty. Eemil on tylsä paskiainen.

  Vilkaisin TEAAN. Hän katseli totin valmistumista innoissaan. Tean mielestä Eemil on kuuma ORI. Mutta Tea ihastuukin kaikkiin. Eilen KAJ, sitä edellisenä päivänä KANERVA. Oisin halunnu viedä Tean jonnekin KATKOLLE rakkaudesta. AKSELIvallat takas ja Tea kuriin. Ai ei voi viel vitsailla toisesta maailmansodasta? On vielä TRAGEDIA kyseessä? Ookoo.

  Tunnin jälkeen Tea sanoi haluavansa mennä illalla DISKOON. Mä nauroin päin sen naamaa. Oltiinko me ala-asteella? Mä kysyin siltä, kui vanhanaikainen se on. Tea vastas, että vittu MAYAkansaakin vanhempi. Se loukkaantui niin pahasti, että mun piti suostua sen kanssa diskomaan.

  Me mentiin MOPOILLA. Mun oli viritetty, Tean ei, joten se halusi mun ajavan hiljaa. Mä kielsin VAHTIMASTA mua.

  Perillä se oli tosi hermostunut. Kysyin miksi. Tanja AUER on siellä! Missä välissä Tea oli siihen ihastunut? Mä pudistin päätä. Me diskottiin. Tanja paljastui umpiheteroksi. Tean sydän painoi kuin ALASIN, kuullemma. Raukka.

  Himassa pikkuveli kaivoi ONKIMATOJA. Se oli hurahtanut kalastamiseen. Musta se oli outoa. Viedä oudompaa kuin se, että se oli viime vuonna yrittänyt opetella ulkoa PIIN kaikki desimaalit. Mä taisin olla tän perheen ainoo normaali ihminen.

  Mutsi teki rommitotia, ilman rommia. Eemil se vasta olikin heittänyt ENTEEN. Mä menin nukkumaan miettien, mitä sille Tealle vois tehä.


  Ahh nämä OVAT ihania.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi että, nauran täällä vedet silmissä;D Aivan mahtava juttu ja niin nuorten maailmasta kuin ikinä. Hienoa miten erilaisia juttuja kirjoittajat näinkin ihmeellisistä sanoista keksivät ja kaiken lisäksi ihan järkevänoloisia. Jos ei tietäisi että kyseessä on pakkosanojen käyttö, sinunkin tekstiäsi voisi pitää ihan hienona tilannekuvana. Niin se luovuus lähtee arvaamattomasti liikkeelle:)

   Poista
  2. Juuri tuon takia ko. tehtävätyyppi on mahtava. Jos tekee tuollaisia tehtäviä jonkun kanssa kimpassa niin siitä saa irti vielä enemmän kun näkee, miten eri tavalla eri sanoja voi käyttää.

   Minun on helppo kirjoittaa yläasteikäisistä. Olen itse tarpeeksi vanha nähdäkseni heidän kehitysvaiheessa olevan mielensä mutten liian vanha ymmärtäkseni heidän motiivejä ja vaikkapa sitä, että se voi ihan oikeasti olla maailmanloppu jos äiti ei pessyt lempipaitaa seuraavaa koulupäivää varten.

   Sen sijaan en muista kunnolla, millaista on olla lapsi. Sen takia en voi millään ymmärtää, miten aikuiset osaavat kirjoittaa niin hyviä lastenkirjoja. (Tai sitä, miksi ne ovat niin aliarvostettuja.) Onko heillä kaikilla lapsia, siitäkö se ymmärrys ja kyky mennä lapsen tasolle tulee?

   Poista
  3. Olisin painanut "tykkää", jos olisin voinut. :D

   Poista
  4. Tuo pohdintasi lapsen maailmaan menosta on hyvä. Itse ihailen äitiäni, 75 v. joka kirjoitti omat lapsuusmuistonsa kirjaksi pari vuotta sitten. Kymmenittäin ihania ja eläviä lapsuusmuistoja ja ajankuvaa. Oma kustantamoni muuten julkaisi sen ja siitä jouduttiin ottamaan toinen painos sen suosion vuoksi:)
   Itse muistan omasta lapsuudestani vain joitakin juttuja. Ehkä muistot palaisivat kun antaisi itselleen riittävästi rauhallista aikaa muistella.
   Omat lapset antavat varmasti yhden uuden portin lastenkirjamaailmaan. Ainakin aikoinaan kun omat lapset olivat pieniä, kerroin heille itsekeksimiäni satuja ja tarinoita, joista varmasti olisi saanut kirjallisiakin kertomuksia. Silloin ei vain jaksanut sellaista ajatella ja nyt ei enää niitä muista.Ehkä lastenkirjojen kirjoittajat pystyvät ohjelmoimaan ajatuksensa satumaailman tasolle, vähän sama kuin fantasiatarinoiden kanssa. Satumaailmaan solahtaminen voisi olla hieno kokemus:)

   Poista
  5. B.N. Tuo kommenttisi olikin tullut tuohon Deen ja omani väliin. Vastailin siis tuohon Deen pohdintaan, mutta kiva kun tykkäsit:)

   Poista