maanantai 12. marraskuuta 2012

MARIE

Arne Nevanlinna Marie WSOY 2008. 288 s.


Marie on Arne Nevanlinnan ensimmäinen kaunokirjallinen teos. Tuolloin 85-vuotias arkkitehti ja professori tiesi, mihin ryhtyi tehdessään uuden aluevaltauksen korkeassa iässä: Marie on tyylikkäästi tehty romaani.

Nevanlinna vie muistin ja unohtamisen teeman syviin vesiin, toisiinsa liukeneviin, päällekkäisiin ja rinnakkaisiin elämyksiin, muistojen kudoksiin ja tietoisuuden rakennelmiin.

Romaanin kertoja summaa 100-vuotiaan päähenkilön, Marien elämänkokemuksen ja elämänfilosofian seuraavasti:

"Silloin hän ei vielä arvannut, että myöhemmin, yksinäisyyden ja vieraudentunteen loputtomina vuosina, hän tulisi muistelemaan noita vuosia kaipauksella, sillä silloin hän oli jo oppinut, että negatiiviset asiat kääntyvät positiivisiksi kun niitä vertaa täydelliseen tapahtumattomuuteen, jossa masennus ja kuolema tunkevat tuskallisen lähelle".

Muutamia päiväkirjakatkelmia lukuunottamatta romaani etenee eri aikatasoja yhdistelevänä monologina. Siinä kohtaavat vuosisadan historia ja sukuhistoria, Marien aistivoimainen ja älyllinen elämä, ajan aatteet sekä nuoruuden erotiikka ja keski-iän politiikka. Elävät ja kuolleet henkilöt ovat Marien todellisuudessa yhtä voimakkaasti läsnä.

Marie-romaanin sivut olivat niin täysiä päähenkilönsä hyppelehtivistä ajatuksista, että minun oli pakko jättää jotakin lukematta, ajattelematta, muuten en koskaan olisi päässyt kirjaa loppuun. Siksi klassikoita luetaan aina uudestaan ja niin kannattaa lukea Marietakin, joka on vaativuudessaan hieno romaani.

Kirjan ovat lukeneet mm: Satun luetut  Lumiomena

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti