maanantai 14. toukokuuta 2012

ROMAANIHENKILÖN RAKENTAMINEN

Miettiessäni päähenkilöäni ja  kirjassa esiintyviä muita henkilöitä oheinen lähinnä elokuva- ja näytelmärooleissa käytetty ohje osoittautui hyväksi pohdinnan lähtökohdaksi.

Päähenkilö – toimii saavuttaakseen tavoitteensa, kohtaa esteitä ja joutuu tahtoen tai tahtomattaan konfliktitilanteisiin.
Vastustaja – tahdonsuunta päinvastainen päähenkilön kanssa. Huom. vastavoima ei ole välttämättä henkilö. Se voi olla myös henkilön päänsisäinen este, ulkoinen olosuhde tms.
Keskeiset henkilöt – rakenna yhtä huolellisesti kuin päähenkilö, mutta muista, että keskeiset henkilöt ovat alisteisia päähenkilölle ja tarinalle.
Sivuhenkilöt - mikäli he eivät ole päähenkilön ja tarinan kannalta tarpeellisia, he eivät kuulu samaan tarinaan.

Kuusi kysymystä päähenkilöstä - onko hänellä:
  • selkeä tavoite ja tahdonsuunta
  • onko se sellainen, että lukija kiinnostuu siitä
  • vahva henkilökohtainen tarve saavuttaa päämääränsä
  • vahva vastustaja; kuka tai mikä häntä estää
  • kyky oppia ja kehittyä tarinan kuluessa
  • näkemys maailmasta, joka tuottaa mielipiteitä ja asenteita

3 kommenttia:

  1. Jäin miettimään viimeistä kohtaa. Onko se mielestäsi välttämätön? Voisi kuvitella, että joskus mauton ja hajuton henkilö voisi olla toimivampi. Vai riippuuko se kohdeyleisöstä? Ts. kannattaako päähenkilön olla kovin radikaali jos mahdollisimman monen lukijan on pystyttävä samastumaan henkilöön.

    Muuten oikein hyviä neuvoja. Kuten aina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kieltämättä viimeinen tässä esiin nostamassani päähenkilön luonnekuvauksessa poikkeaa muista ja ajatuksesi sen välttämättömyydestä on aiheellinen. Itse koen sen kuitenkin tärkeänä osana muodostaessani päähenkilöä. Se tuo mielestäni syvyyttä ja ulottuvuutta henkilön toimintaan ja käytösmalleihin.

      Tässä kuitenkin tullaan myös alueelle joka koskee kirjan genreä ja itse tarinaa. Näkemys maailmasta ei mielestäni tarkoita radikaaleja tai muulla tavalla kielteisiä ajatus- tai toimintamalleja vaan pikemminkin henkilön tapaa jäsentää ympäristöään osana yhteiskuntaa ja samalla osana omaa elämäänsä.

      Kaikkihan me jollakin tasolla olemme osa laajempaa kokonaisuutta ja kirjan tarinasta ja käsittelytavasta riippuu miten laajasti ja suoranaisesti maailmankuva tuodaan asenteineen mukaan itse päähenkilön minuuteen.

      Poista
  2. Paljon kiinnostavia asioita olet tuonut tänne blogiisi! Säännöt ja vinkit ovat aina paikallaan, mutta kuten Deekin yllä toteaa, kaikkia ei voi/kannata/halua noudattaa aina. Esim. hyviä henkilöhahmoja syntyy, vaikka kaikki tässä mainitut ominaisuudet eivät olisikaan kasassa. Silti tämäkin listaus on hyvä pitää mielessä ja kysyä kirjoittajana itseltään nämä kysymykset! Voi myös olla niin, että esim. päähenkilöllä on tavoite, mutta hän ei tiedä sitä itse, mutta lukijalle se on selvä.

    VastaaPoista