torstai 31. toukokuuta 2012

KERRONTATAPA JA TÄRKEYSJÄRJESTYS

Kirjoittaessasi kirjaa kerrot samalla myös tarinaa.
Miten aiot kertoa tarinasi, havaintosi, vaikutelmasi, muistikuvasi, asiasi?
Onko tapa, jonka olet valitsemassa, varmasti paras mahdollinen juuri sinun tarkoitukseesi, juuri tähän teokseen? Oletko miettinyt ratkaisusi suhdetta muihin vaihtoehtoihin? Oletko vertaillut niitä? Oletko kokeillut, luonnostellut muita vaihtoehtoja? Miksi olet päätymässä juuri valitsemaasi tapaan?
Kerrontatapaan kuuluu kaikki se, millä ei vastata kysymykseen Mitä aiot kiertoa. Koska kerrontatapaan kuuluu kaikki muu, se on hyvin laaja asioiden ja valintojen joukko.
Aloitetaan tärkeimmästä: Useimmiten vastaus kerrontatapaa koskevaan kysymykseen sisältää tärkeysjärjestyksen. Joku aloittaa kuvaamalla päähenkilön, joku alkaa hahmotella juonta tai rakennetta, kolmas puhuu tyylilajista, neljäs rytmistä ja niin edelleen.
Se, joka aloittaa kuvailemalla henkilöitä, lähestyy – ainakin tässä tekeillä olevassa kirjassaan – kerronnan kysymyksiä henkilöiden kautta. Hänelle juuri henkilöissä ilmenee se, mikä on aiheen ja teemojen ohella tärkeintä. Tai tarkemmin: aihe ja teemat ilmenevät henkilöissä. Ne voivat siis ilmetä myös muualla, muissa keinoissa.
Tunnistatko oman kerrontatapasi? Mikä on oma tärkeysjärjestyksesi, mistä käsin alat kirjaasi rakentamaan?

1 kommentti:

  1. Voisitko kertoa, mikä on Tummien perhosten kodin kerrontatapa?

    VastaaPoista