keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

TAUSTATUTKIMUS TARPEENToisinaan on tarpeen tutkia syvällisesti aihetta, josta haluan kirjoittaa. Silloin oleellinen osa tutkimusta on lukea aiheeseen liittyviä kirjoja ja lehtiä sekä kuunnella ihmisten kokemuksia ja näkemyksiä. Käynti paikoilla, jotka liittyvät aiheeseen, ja niiden synnyttämä tunnelma on merkittävä osa uskottavan tarinan luonnissa. Kaikki tämä tuottaa taustaa ja uutta väriä kirjoittamiseeni.
Taustatyö myös lisää ymmärrystä ja syvyyttä aiheen käsittelyyn ja kun lopulta kirjoitan siitä, niin kirjoitan kuin omista kokemuksistani. On paljon helpompaa ja luonnollisempaa kuvailla päähenkilöni vaiheita paikoissa ja tilanteissa, jollaisia olen itse nähnyt ja kokenut.2 kommenttia:

 1. Minä sijoitan tarinani yleensä nimeämättömiin / keksittyihin kaupunkeihin, koska olen laiska tekemään taustatutkimusta, ja kotikaupungistani en tahdo kirjoittaa...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen itsekin käyttänyt keksittyä pikkukaupunkia ja luonut sinne kadut ja miljööt mielikuvituksessani, mutta koska olen itse pikkukaupungista kotoisin niin tottakai tuohon kuvitteelliseen kaupunkiin tuli väistämättä piirteitä omasta asuinkokemuksestani. Uskon että varsinkin tunnelman luonnissa oma kokemus samankaltaisesta ympäristöstä on eduksi ja luo uskottavuutta itse tarinaan.
   Luulenpa sinunkin poimineen tunnelmia ja näkymiä omista kokemuksistasi vaikka et ole niitä tietoisesti hakenutkaan. Toinen seikka on se miten keskeinen maisema tai kaupunkikuvaus on itse tarinassa, miten tarkasti sitä kuvaa.
   Itselläni kirjoitettaessa on tarpeen tuntea jollakin tapaa ympäristö ja tunnelma henkilöiden taustalla, tehdä siitä uskottava sekä henkilöt tiukasti paikkaan ja aikaan sidotuiksi.

   Poista