maanantai 16. huhtikuuta 2012

IDEALISTA

Kirjoittaminen alkaa yleensä ideasta ja varsin usein tuo idea voi tuntua täysin hullulta ja mahdottomalta lähtökohdalta kokonaisen kirjan tarinaksi. Kirjoitustyön edetessä alkuperäinen idea voi sitten muuttua tai pudota kokonaan pois, mutta kirjoitusprosessin käynnistämisessä sillä on ollut valtavan suuri merkitys. Se on toiminut tarpeellisena polttoaineena moottorin käynnistymisessä.
Ideoita syntyy yleensä yhtäkkiä ilman varsinaista suunnitelmaa. Jokin kuva tai tapahtuma voi poikia valtavan määrän ideoita ja sitten sitä miettii että mitä sillä kaikella ideamäärällä jatkossa tekisi. Hyvä ajatus voisi olla idealista.
Keksi listalle sopiva otsikko, ja listaa sen alle ideoita esimerkiksi ranskalaisilla viivoilla. Täytä listaa kaikilla ideoilla, jotka tulevat mieleesi. Älä kontrolloi ideoittesi järkevyyttä vaan kirjoita pikavauhdilla mitä tahansa mieleesi tuleekaan. Täydennä listaa uusilla ideoilla jatkuvasti tai luo uusia listoja eri otsikoiden alle.
Ihmisen mieli pitää myös jonoista ja asioiden jatkamisesta. Ideoista tulee kuin polku tai ketju, jota jatkat aina uusilla ideoilla. Tällä tavalla voit nopeasti luoda ison kasan ideoita mistä tahansa aiheesta. Kaikki niistä eivät ole toimivia tai hyviä, mutta sekaan mahtuu aina muutamia kultajyviä.
Jatkuvasti ylläpitämästäsi idealistasta voi syntyä monen uuden tarinan siemen. Itselläni siitä on ollut apua jopa silloin kun käsikirjoituksessa on tullut eteen tilanne, jossa teksti tökkii eikä löydä etenemistietä tai suuntaa. Silloin joku idealistalla oleva vanha juttu on voinut avata solmukohdan ja uutta luova kirjoitustyö on käynnistynyt uudella innolla.

6 kommenttia:

 1. Ideat viihtyvät vain harvoin yksinään. Aina miellyttävää, kun jokin yksittäinen sana tai ajatus poikii kokonaisen tarinan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla ainakin tuntuu sanojen ja ideoiden runsautta löytyvän ja runoilijalla tuo taito on mielestäni aivan huikean hienoa.

   Poista
 2. Minun pitää varmaan yrittää listausta uudelleen. Ei ole nimittäin ennen toiminut. Taitaa olla aika ironista, että en ole kovin hyvä keksimään aiheita. Tai lähinnä ideat eivät ole runsaslukuisia. Mutta kuka tarvitsee monta paskaa tarinaa jos on muutama hyvä. Toivotaan nyt vain, että ne ovat niin hyviä kuin kuvittelen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksi hyvä idea on parempi kuin kymmenen huonoa varsinkin niin kauan kuin se toimii:) Tarinan sisällä ja sen edetessä noita ideoita syntyy sitten lisää huomaamattakin, mutta joskus on hyvä olla jotakin takataskussa pahan päivän varalle.

   Poista
  2. Niitä pahoja päiviä tässä pelätäänkin. :D

   Blogissani on sinulle tunnustus.

   Poista
 3. Minä laitan ideatasolla liikkuvia ajatuksia paperille mielummin kuvina. Piirrän tai leikkaan lehdestä jotakin aiheeseen sopivaa. Ranskalaiset viivat saavat minut masentumaan, mutta mind mapit toimivat paljon paremmin.

  Jätin Vinttikamarissa-blogiini sinulle tunnustuksen. Käyhän hakemassa :)

  VastaaPoista