maanantai 12. maaliskuuta 2012

VAPAUS VALITA


Uudesta kirjan käsikirjoituksesta on muodostumassa ikuisuusprojekti. Aloittaessani se ei ollut tarkoitukseni. Alussa kaikki oli kirkasta ja selkeää. Luoda kuvitteellinen ympäristö ja henkilögalleria, joiden elämät ovat kyllin erilaisia ylläpitämään mielenkiintoa. Sitten tapahtuma, joka sekoittaa itse kunkin elämää tavalla tai toisella. Asettaa kunkin heistä pohtimaan omien valintojensa seurauksia.

Miksi pitäisi valita?
Eikö päätös olla valitsematta ole myöskin valinta?
Pitäisikö valinta perustella?
Milloin valinnan vapaus muuttuu valinnanpakoksi?
Tuoko valinnanvapaus vapauden?
Riittääkö vapaus olla valitsematta elämän sisällöksi?
Voiko joku toinen valita puolestasi?
Onko syrjäytyminen oma valinta?
Voiko sattuma ohjata valintojamme?
Voiko valita valheen totuuden sijaan?
Voiko valita kaksoiselämän?
Voiko vapaus olla toisaalla ja vastuu toisaalla?

Liian suuria kysymyksiä näin pienellä päällä mietittäväksikö? Ehkä, mutta tässä tapauksessa välttämättömiä. Vai loinko niin suuren kiven etten itse jaksa sitä nostaa?2 kommenttia:

  1. Minullekin on käynyt samalla lailla, että alussa kaikki on selkeää, mutta kun kirjoittaminen edistyy, muutun epävarmemmaksi. yleensä kyllä lopputulos on ollut kelvollinen vaikean epämääräisen vaiheen jälkeen.

    VastaaPoista
  2. Kiitos rohkaisusta;) Ehkäpä tästä kuitenkin lopulta tulee ihan kelvollinen teos. Olen joutunut läpikäymään valintoihin liittyvien seurausten problematiikkaa ja kiinnostavaksi sen tekee se, että huomaan pohtivani aihetta myös omissa arkisissa ratkaisuissani. Miten paljon niissä on harkittua valinnantekoa ja miten usein vain ajaudun asioihin miettimättä miksi.

    VastaaPoista