lauantai 17. joulukuuta 2011

MIKÄ JOULU?


Monikulttuurisuus, mitä se on? Eikö kuitenkin kyse ole jostakin muusta kuin kulttuurieroista? Eikö tässä pureuduta itse ydinkysymykseen, uskontoon. Maailmalla kiertäneenä olen oppinut hämmästelemään yhtä asiaa. Oli kulttuuri tai uskonto mikä tahansa, minut on toivotettu tervetulleeksi. Tervetulleeksi mukaan niin kulttuuri- kuin uskonnollisiin tapahtumiin, heidän ehdoillaan ja tavoillaan. Jos olen kokenut ne itselleni oudoiksi tai sopimattomiksi, kukaan ei ole estänyt minua olemaan osallistumatta. Mutta missään tapoja ei ole muutettu sen vuoksi että minä omine uskomuksineni olen mukana. Päinvastoin, minulle on ylpeänä esitelty kulloisenkin maan kulttuuria ja uskonnollisia tapoja. Olen niitä joko hämmästellyt, kauhistellut tai ihastellut omassa mielessäni, mutta kunnioittanut heidän tapojaan kuten he omiani.
Mutta entä kun rakkaaseen kotimaahamme muuttaa erilaisen kulttuuritaustan omaava henkilö, miten toimimme? Olemme valmiita luopumaan omista traditioistamme ja uskonnollisista tavoistamme vain siksi, ettei vieraalle tulisi paha mieli! Odottavatko tai vaativatko he meiltä tällaista käytöstä? Eivät. Heille riittää että heillä on vapaus valita.

3 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Joo kirjoitin äsken vähän ristiriitaisesti. Tiivistettynä: hyvä, selkeä postaus. Olen itse hieman eri mieltä, koska monessa paikassa, kuten peruskoulussa ei ole mahdollisuutta jättäytyä pois uskonnolliseti tai kulttuurillisesti omistaan näkemyksistään poikkeavista tapahtumista. Kysymys kuuluukin, mitä asialle voisi tehdä. Itse keksin vain hyvin monimutkaisia ratkaisuja. Se ei kuitenkaan ole ratkaisu, että omaa kulttuuria lähdettäisiin muuttamaan - aivan kuten sanoit.

    VastaaPoista
  3. Dee: Kiitos kommentistasi. Ja hyvä, että otit esiin mm. tuon peruskouluasian ja sen tiimoilta maahanmuuttajien tilanteen. Toivoisin itsekin, että sen suhteen löytyisi joku luovempi ratkaisu kuin nykyinen. Pääasia että emme ensimmäisenä luovu omasta kulttuuristamme ja uskonnollisista juhlistamme, ne ovat meille rikkaus ei este monikulttuurisuuden tiellä.

    VastaaPoista