keskiviikko 9. helmikuuta 2011

VELJEN VAIMO

Kirja-arvio
Kuinka tulinkin eksyneeksi runsas vuosi sitten Henna Helmi Heinosen blogiin ”Minusta tulee kirjailija”? Suurimmaksi osaksi varmaan siksi, että olin juuri saanut valmiiksi esikoisteokseni käsikirjoituksen ja pohdin tulevaisuuttani mahdollisena kirjailijana.

Hennan tapa kirjoittaa ja kertoa kirjoitusprosessistaan imaisi mukaansa ja sitä kautta myös esikoisteoksen osittainen tuntemus oli pohjalla kirjaan tarttuessani. Blogi toimi ja toimii edelleen hyvänä markkinointikanavana esikoiselle ja sitä kautta sain itsekin ko. kirjan arvioitavakseni ilman kustannuksia, kiitos siitä!

Mistä siis aloittaisin? Etukäteen tiesin että kyseessä on ihmissuhdetarina. Tarinassa on useita eri henkilöitä, joista keskiössä ovat kolme veljestä, yhden vaimo, toisen kihlattu ja kolmannen rakastuminen varattuun. Ympärillä löysä verkko omaisia, joista ehkä Tuikku, veljesten äiti, nousee osaksi tarinaa.

Kirjaa on mainostettu sukutarinana, rakkaustarinana ja selviytymistarinana. Se tuo minusta esiin hyvin myös kirjan pienoisen ongelman. Liian paljon tavaraa yksissä kansissa. Jokainen osa-alue olisi ollut oman kirjan arvoinen. Hennan tapa kirjoittaa on sujuvaa ja rehevää. Vauhdin hurmassa vain aika ajoin tuli lukiessa vähän eksynyt olo, ”Hups, missä nyt mennään?”! Runsas-sanaisuudestaan huolimatta kirjan keskeiset hahmot jäivät jollakin tapaa etäisiksi. Veljen vaimo, johon myös kirjan nimi viittaa, olisi kaivannut mielestäni enemmän paneutumista ja ajatuskulkujen avaamista. Olisin nostanut hänet tarinassa enemmän esiin ja kuvannut ehkä muita kirjan henkilöitä enemmän hänen kauttaan.
Kirja kuvaa nuorten aikuisten elämää, oman paikkansa etsintää ja ihmissuhteiden merkitystä/merkityksettömyyttä. Paikoitellen tuntui kuin kaikki olisi ollut liian valmiiksi pureskeltua. Kaipasin enemmän särmää, jota onneksi yksi veljeksistä, Kristian, toi mukanaan.

Kirja on kuitenkin hyvä esikoiseksi omassa sarjassaan. Vaaka kallistuu omassa arviossani viihdekirjan suuntaan, vaikka omaa paikoitellen aineksia myös syvempään draamaan. Kirjan markkinointi on varmasti osunut oikeaan kohderyhmään ja uskon että siinä lukijakunnassa kirja myös saa innostuneen vastaanoton ja hyvät myyntiluvut.

Tämän esikoisen perusteella uskallan odottaa Hennalta lisää mielenkiintoisia ja keskustelua herättäviä teoksia. Hän omaa kaikki hyvän kirjailijan ominaisuudet, joita hiomalla todelliset ”Helmet” löytävät tiensä laajan lukijakunnan tietoisuuteen.

Kustantajan sivut

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti