keskiviikko 5. syyskuuta 2012

SATAKIELIMETSÄ

Laila Hietamies: Satakielimetsä, Otava 1996
Sateisen syyskuisen yön jälkeen aamuaurinko leikkii alkavassa ruskassa ja lehvästön sadepisaroissa. Nappasin kuvan Laila Hirvisaaren (Hietamies) Sonja-sarjan teoksesta Satakielimetsä, joka on itselläni parasta aikaa luettavana. Sain kirjan perintönä osana suurempaa kirjakokoelmaa vanhemmiltani heidän muuttaessa pienempään asuntoon.

Laila Hirvisaaren tuotantoa en ole aiemmin lukenut, joten kyseisen Sonja-sarjan aiemmat teokset ovat jääneet itselleni vieraiksi ja ehkä siksi koin teoksen tapahtumat hiukan etäisiksi ja irrallisiksi. Kaikesta kuitenkin huomaa, että kirjailija on tarkoin perehtynyt kirjan historialliseen kontekstiin ja luo uskottavat puitteet tapahtumille, jotka kirjassa liikkuvat niin Venäjän keisariperheen ja ylimystön loistossa kuin Pietarin katulasten parissakin.

Satakielimetsä kirjan nimenä on romanttinen ja antoi aihetta olettaa kirjan olevankin sellainen. Todellisuudessa romantiikkaa on mukana melko vähän. Nimi juontaa Sonjan lapsuusmaisemissa olevaan unohdettuun huvilaan, joka kätkee sisälleen Sonjan elämän mullistavan salaisuuden ja asettaa menneisyyden uuteen valoon.
Kirja oli sopiva välipala siirryttäessä syvenevään syksyyn ja kohti alkavaa uutuuskirjasesonkia.

Kustantajan sivut

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti