perjantai 13. huhtikuuta 2012

ESIINTYVÄN TAITEILIJAN KURSSI


Oletko kirjoittamassa esikoisteostasi? Haaveiletko kirjailijan urasta? Kannattaa miettiä kaksi kertaa, ennen kuin vastaat kyllä. Sillä:
  • Ryhtyessäsi kirjailijaksi, ryhdyt ensisijaisesti esiintyväksi taiteilijaksi
  • Ennen kaikkea sinussa tulee olla mediaseksikkyyttä,
  • Sinun tulee olla sanavalmis yhteiskunnallisten ja poliittisten kannanottojen mielipideautomaatti
  • Sinun tulee viestittää pukeutumisellasi ja ulkonäölläsi uskottavuutta ja kiinnostavuutta
  • Sinun tulee julkaista vuosittain aina yhä kiinnostavampi teos kuin edellisesi, mieluummin jollakin tasolla sokeeraava tai muuten vain yli ymmärryksen käyvä taidepläjäys

Epäiletkö, että et täytä kaikkia edellä mainittuja vaatimuksia? Ei hätää, kustantamo kurssittaa sinut kohtaamaan median niin kotona kuin kaupungillakin.

Yksi epäkohta tähän liittyy. Minusta kurssitus tulisi tapahtua jo siinä vaiheessa kun untuvikko pöytälaatikkokirjoittelija alkaa katsella tekstiään sillä silmällä; josko ihan julkaistavaksi asti yrittäisi pakertaa.
Silloin kirjoittelija saisi suurimman hyödyn kurssista ja mitä ilmeisemmin kurssin oheistoimintona olisi harjoittelutilanteita eri yhteyksissä ja eri medioissa. Se taas puolestaan silottaisi tietä loistavalle kirjailijanuralle, mikä toisaalta taas onkin sivuseikka varsinkin jos ihan Uutisvuotoon saakka on kurssituksen myötä ura auennut.

Teksti syntyi kyseisen artikkelin innoittamana ja on tarkoitettu ensisijaisesti parodiaksi.


10 kommenttia:

  1. Hah hah hah, voi sitä hireää päivää jonka minua haastatellaan johonkin... Onneksi se tuntuu niin kovin mahdottomalta. On tässä pöytälaatikkokirjoittajanankin elämässä jotakin positiivista.

    Mutta hei, ehkä kurssi onkin ihan hyvä asia. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä kursseja maailmaan mahtuu ja jonkinasteinen valmennus esiintymiseen ja haastatteluihin on varmasti kirjailijallakin paikallaan. Nykyaikana on lähes mahdotonta pysyä täysin piilossa ja tavoittamattomissa, eikä se myöskään ehkä ole ihan hyvä juttu sekään. Julkisuuden kanssa täytyy vain osata oppia elämään ja kuitenkin tärkeintä on oppia kirjoittamaan kirjoja, jotka kiinnostavat kirjoittajaansa enemmän. Kirjoittajakursseille toivoisin kaikilla kirjailijanurasta haaveilevilla olevan mahdollisuus osallistua. Ne edistävät itse kirjoittamista ilman ulkonäkö- tai muita paineita:)

      Poista
  2. ;-D Tuleehan se rimakauhu vähemmästäkin, vai että vielä pitäisi kurssittautua esiintyväksi julkimoksi.

    Luin myös tuon artikkelin. Joko media on itse lähtenyt ohjaamaan kehitystä tähän suuntaan, tai sitten minä alan auttamattomasti vanheta. Pudota kärryiltä. Henkilökohtaisesti lukisin mieluummin niitä kirjakuvauksia kuin kirjailijan persoonasta. Minua kiinnostavat ne kirjat!
    Mutta onhan se helpompaa kirjoittaa kirjailijasta, hoituu saman kaavan mukaan kuin muutkin julkkikset. No, nyt meni tuo kommentti jo myrkkynuolien ampumiseksi. Sallin sen itselleni tällä kertaa ;-) Onneksi on kirjablogit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kanssasi samaa mieltä. Varmasti osasyy kirjailijan nostamisessa kirjan ohi on juuri tuo median nykyinen toimintamalli ja tietenkin ne myyntiluvut. Nehän juttuja määräävät eivät enää itse asian ytimet. Sitä paitsi kriitikkoja on kuitenkin rajallisesti ja arvioitavia kirjoja lähes rajattomasti, on helpompi laittaa lööppijuttu matkaan tavallisen rivitoimittajan toimesta.
      Itse olen tottunut toimimaan julkisuudessa eikä se minulle ole ongelma, mutta ymmärrän hyvin niitä kirjailijoita, joille julkisuus ja esilläolo on vastenmielistä esim. ujouden vuoksi. Silloin lehtihaastattelut ovat mielestäni se oikea kanava tuoda kirjaa ja kirjailijaa julki myös laajemmalle yleisölle ilman että pelkää jotenkin mokaavansa.

      Poista
  3. Pah. Minusta ei tule esiintyvää julkkista, vaikka kirjoittaisin millaisen bestsellerin. Olen sen verran introvertti ihminen, että en suostu repimään itseäni rikki edes kirjailijuus -haaveen takia. Tätähän tämä maailma on, mutta onneksi sitä voi kirjoittaa omaksi ilokseen pöytälaatikkoon ja jättää esiintymisen niille joille se sopii...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen todella kiinnostunut tulevasta bestselleristäsi, mutta kunnioitan yksityisyyttäsi. Minulle riittää hyvä kirja ja luen mielelläni tulevasta kirjastasi kirja-arvion esimerkiksi joltakin arvostamaltani kirjabloggarilta. Unelmat ovat elämän suola:)

      Poista
  4. Tuollaiseksi homma alkaa mennä oikeastaan alalla kuin alalla. Työpaikoillakin menestyvät parhaiten ne jotka ovat ulospäin suuntautuneita ja kiinnostavia. Uskon, että aika harvoin esim. ylennyksiä miettiessä painaa se kuka firmalle oikeasti tuottaa eniten.

    En nyt sinäänsä ota kantaa puolesta enkä vastaan, mutta jo Einstein sanoi: "You have to learn the rules of the game. And then you have to play better than anyone else."

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, menossa on tosielämän kauniit ja rohkeat. Täytyy kuitenkin vielä uskoa kirjoitetun sanan voimaan ja siihen, että hyvä saa palkkansa:)

      Poista
  5. Omalla kohdallani tämä aihe alkaa olla ajankohtainen, ja siksi sitä onkin tullut pohdiskeltua aika paljon. Mitään valmennusta esiintymiseen ei ole luvassa, mutta yritän luottaa siihen, että kokemus opettaa. Kun aloittaa pienestä, ei pienet mokailutkaan tunnu maailmaa kaatavilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti tuo ajatuksesi pienin askelin etenemisestä myös julkisuuspuolella on ihan hyvä lähtökohta. Ilmeisesti sinulla on esikoiskirjan julkaisu joko edessä tai jo tapahtunut, onnea siitä:) Kaikesta julkisuudesta ei varmasti ole syytä kieltäytyä koska se on osa kirjan myynnin edistämistä ja sopivassa määrin tuo myös vaihtelua kirjoitustyöhön. Kaikkeen ei kuitenkaan tarvitse suostua ja mukaan lähteä. Itsellä on kuitenkin syytä säilyttää päätäntävalta omasta ajastaan ja tekemisistään.

      Poista