maanantai 17. syyskuuta 2012

KUOLEMA SYPRESSIN VARJOSSA


Vera Valan esikoisromaani Kuolema sypressin varjossa (Gummerus 2012) on kirja, joka genrensä puolesta olisi jäänyt minulta kaupan hyllylle, mutta joka löysi tiensä kotiini ja lukulistalleni kirjailijan Vera(n)italia -blogin ansiosta. Tämä osoittaa kirja- ja kirjoittajablogien voiman ja vaikutusmahdollisuuden kirjojen tunnettuuden lisääjinä.

Veran blogia seuranneena tiesinkin jo hiukan etukäteen millainen teos olisi kyseessä. Viihdyttävä lukuromaani on juuri oikea nimitys esikoiselle, jolle on myöskin luvassa jatkoa. Kyseessä on siis Arianna de Bellis -dekkarisarjan ensimmäinen osa.

Kirjan takakansi lupaa: Italia tulvii iholle jännittävässä dekkarissa. Ytimekäs kuvaus, mutta ikävä kyllä tuotti minulle lukijana hienoisen pettymyksen. Italia pilkisti kyllä paikoitellen lähinnä maisemakuvauksina, mutta niitä maku- ja tuoksuelämyksiä jäin kaipaamaan. Jännitystä olisi minun makuuni saanut olla myös enemmän.

Kirjailija on kuitenkin kunnioitettavasti perehtynyt lajityyppiseen ilmaisuun ja tyyliin henkilöhahmoja ja salapoliisitoimintaa myöten. Arianna henkilöhahmona oli kirjan parasta antia, mutta olisin kaivannut huomattavasti enemmän naisen päänsisäistä pohdintaa ja ulkopuolista tapahtumien analysointia. Asiat ja tapahtumat seurasivat toisiaan turhankin elokuvamaisesti. Jäin siis kaipaamaan jännitettä ja tasaisen rytmin rikkovia vaihdoksia.

Vera kirjoittaa hyvin ja sujuvasti. Lauseet vyöryivät eteenpäin taidokkaasti ja henkilöhahmot rakentuivat uskottavasti loppua kohden. Kirja rakentuu paljolti dialogien varaan ja niitä olisi mielestäni voinut enemmänkin hyödyntää jännitteen ja vastakkaisasettelun ilmentämisessä. Loppuratkaisu oli laajan epäiltyjen joukon ja moninaisten tutkimusten jälkeen melko yllätyksetön ja laimea. En tosin itse arvannut syyllistä ennen loppuhuipennusta, joten siinä suhteessa Vera onnistui esikoisdekkaristiksi todella hienosti.

Ariannan arvoituksellinen menneisyys antaa odottaa selvennystä seuraavissa Arianna de Bellis - dekkareissa ja uskonkin sekä Ariannan että itse kirjailijan vahvaan kasvutarinaan ja yhteistyöhön. Kevyttä romanttissävyistä dekkarilukemista kaipaaville VeraValan esikoinen on varmasti tervetullut lisä kotimaisten naisdekkaristien joukkoon. Omassa sarjassaan teos oli siis viihdyttävä ja esikoisteokseksi ansiokas.

Kirjan kansi on houkutteleva samoin kuin takakansitekstikin, siitä myös suuri plussa.


4 kommenttia:

 1. Totta turiset; blogien kautta kuulee sellaisistakin teoksista, joista ei muuten kuulisi tai kiinnostuisi. Kirjoitat Veran romaanista "moninäkökulmaisesti", mikä on hyvä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisaalta tiedostan tässä blogimaailmassa pienen vaarankin; huomaan itsessäni heikkoutena sen, että tartun nykyään pääsääntöisesti teoksiin, joista olen lukenut arvion juuri kirjablogien kautta. Se väistämättä kaventaa luettujen teosten valikoimaa. Varsinkin kun pääsääntöisesti ostan kirjat lainausten sijaan. Siksi tulen tarttuneeksi "varmaan kirjaan", joka vastaa mieltymyksiäni. Blogien kautta pääsen etukäteen kurkistamaan varsin monipuolisesti kirjojen sisältöön ja voin päättää, mikä niistä on oma juttuni.
   Mitä tarkoitit moninäkökulmaisuudella? Pyrin arvioimaan kirjan kokonaisuutena ja itselleni tyypillisen vähäeleisesti. Nostin esiin pääseikat joihin kiinnitin lukiessa huomiota, niin plussiin kuin miinuksiinkin.

   Poista
 2. Minäkään en arvannut syyllistä!

  Vera kirjoittaa hyvin ja koko teos oli tehty hyvin, hyvin huolellisesti. Kaipasin vain enemmän särmää ja rosoa, jota olisi voinut tulla vaikka antamalla Lilyn elää kirjan puoleen väliin asti.

  Ariannassa on potentiaalia kasvaa romanttissävyisen dekkarimallin ohitse vähän rajumpaan suuntaan. Tulee takuulla joku ja sekoittaa kauniit kuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teos tosiaan on vimpan päälle hiottu kokonaisuus, mutta juuri tuota mainitsemaasi särmää ja rosoa jäin kaipaamaan. Jatko-osissa uskon sitä myös löytyvän esikoista enemmän. Vera on kuitenkin loistavalla tavalla astunut esikoiskirjailijan saappaisiin ja suuntaa kohti ammattimaista kirjailijan uraa, onnittelut siitä:)

   Poista