maanantai 7. toukokuuta 2012

KÄSIKIRJOITUKSEN TIIVISTELMÄ

Tiivistelmä eli synopsis merkitsee tarinan kulkua kuvattuna keskeisten henkilöiden ja tarinan kannalta merkittävien käänteiden kautta. Tiivistelmää käytetään pääsääntöisesti näytelmän tai elokuvan käsikirjoituksessa, mutta mielestäni se sopii myös kirjan tiivistettyyn kuvailuun. Itseäni se auttoi hahmottamaan kirjani kokonaisuutena sekä kiinnittämään huomiota mahdollisiin ongelmakohtiin.
Tiivistelmässä tarinan perusristiriidan pitää olla selvästi näkyvillä. Vältä liiallisten yksityiskohtien luettelointia tai tyylilajin kuvailua.
Älä jätä synopsikseen vastaamattomia kysymyksiä esim. loppuratkaisun suhteen.

Tiivistelmässä pitäisi löytyä vastaus kysymyksiin:
 • Mitä tapahtuu?
 • Kenelle?
 • Miten?
 • Miksi?
Alussa voit esitellä muutamalla lauseella päähenkilön, hänen tavoitteensa ja keskeisen konfliktin.
 • Miten päähenkilö toimii tavoitteen saavuttaakseen?
 • Mikä häntä estää?
 • Mikä on lopputulos?
 • Onko tarinassa jokin selkeä käänne, joka muuttaa toiminnan suunnan kokonaan?
 • Mitä tapahtuu, jos henkilö ei saavuta tavoitettaan? Jos silloin päädytään vain takaisin tarinan alkutilanteeseen, ollaan väärillä jäljillä. Hyvässä tarinassa pitäisi olla kohta, josta ei voi enää palata menneeseen. Jokin on muuttunut.
 • Miten päähenkilösi muuttuu? Jos hän on aivan samanlainen tarinan alussa ja lopussa, tarina ei ehkä ole kertomisen arvoinen.
Synopsikseen kannattaa sisällyttää vain tarinan keskeiset henkilöt, eli ne, jotka vaikuttavat suoraan päähenkilön tavoitteisiin ja toiminnan suuntaan. Kaikkia sivuhenkilöitä synopsiksessa ei tarvitse mainita.
Mikäli koko tarinan tiivistäminen yhteen ainoaan liuskaan tuntuu vaikealta, älä syytä siitä omia kykyjäsi. Vika voi olla itse tarinassa, jota täytyy vielä karsia ja tiivistää. Synopsis on vaihe, jossa kannattaa kyseenalaistaa kaikki omat ratkaisunsa, koska niiden muuttaminen myöhemmin on paljon työläämpää ja turhauttavampaa.

10 kommenttia:

 1. Synopsiksen tekemistä pitäisi neuvoa romaanin kirjoittajille useamminkin. Minä teen juonen kulkukaavion, mutta kenties voisi kokeilla laajempaakin tiivistystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Innostuin itse kovasti tästä tiivistelmän teosta koska sitä kautta oivalsin monta kohtaa käsikirjoituksessani jotka vaativat muokkausta. Juonen kulkukaavio on hyvä työkalu, mutta tiivistelmä jämäköitti entisestään omaa kirjan rakennettani koska se toi esiin joitakin turhia juonenkulkuja jotka eivät olleet tarinan kannalta oleellisia ja pahimmillaan hämärsivät vain oleellisen.

   Poista
 2. Kiitos hienoista neuvoista, Marke! Olisitpa julkaissut tämän jo vuosi sitten :-)
  Tästä aiheesta on yllättävän vähän neuvoja saatavilla. Tuskailin oman synopsikseni kanssa viikkotolkulla, kun en oikein tiennyt mitä siihen kuuluu laittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa jos sait apua ohjeestani. Koin sen itse aikoinaan käänteentekeväksi avuksi oman käsikirjoitukseni parissa tuskaillessa. Tiivistelmä selkeytti sanoman ja tavoitteet sekä auttoi karsimaan pois turhaa hörhöä.

   Poista
 3. Sinulla on hyviä ja ajatusta herättäviä nämä postaukset, ei vaan ole kerennyt oikein lukea :) Pitäisi tulostaa ja illan päätteeksi ajatuksen kanssa lukea. Kiitos siis näistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka minun blogini onkin ollut nyt kaikkea muuta kuin kirjan kirjoittamista, tavoitteellista kirjoittamista :)

   Poista
  2. Kiitos Katja myönteisestä palautteesta. Kokoan näitä kirjoittamiseen liittyviä pohdintoja samalla myös itseäni varten ja siksi, että saan teiltä lukijoilta myös mielenkiintoisia kommentteja, jotka taas puolestaan auttavat omassa luovassa kirjoittamisessani.

   Poista
  3. Niin ja vaihdoin muuten blogini osoitteen, kun halusin siitä blogin nimen kanssa yhteneväisen, mutta sen myötä siis tälläkin sivulla linkin takana oleva osoite ei toimi :) Uusi osoite tämä http://tassajanytunelmienkera.blogspot.com/

   Poista
  4. Kiitos uudesta osoitteestasi;D Huomasin juuri pettymyksekseni että vanha osoitteesi ei toiminut. Kiva, että et lopettanut kuten pelästyin:D

   Poista
  5. Menipäs säätämiseksi, vanha osoite sittenkin takaisin käytössä - eli aarrekarttani.blogspot.com :) Osoitteella kyllä pääsi, mutta google syötti vain vanhaa blogia eikä löytänyt uutta/uusia tekstejä (vaikka ehkei sieltä kukaan olisi etsinytkään) :P

   Poista