torstai 14. kesäkuuta 2012

VALITSE, ÄLÄ AJAUDU

Kun tiedostat kirjasi kerrontatavan, tiedostat usein myös sen, mikä sinun ajattelutavassasi on sisällön ja muodon suhde. Jos pidät itsepintaisesti kiinni jostakin tietystä kerrontatavasta – etkä tee sitä tottumuksen tai muun kapea-alaisuuden vuoksi – sinulle muoto lienee ensisijainen sisältöön ja teemoihin nähden. Et ehkä yksinkertaisesti kykene näkemään tarinaa ja siitä seuraavaa vaikutelmaa muulla tavoin kirjoitettuna.
Jos kehittelet kirjaasi tarinan, jossa esim. Turun ja Savon murteilla käydään keskustelua ravintolavaunussa, sinulle saattaa olla mahdotonta kuvitella, että se toteutettaisiin kokonaan ilman dialogia, esimerkiksi pelkästään kaikkitietävän kertojan kertomuksena. Kuitenkin juuri sellainen ratkaisu saattaisi olla yksi niistä luovista, raikkaista siirroista, joita tarinasi tarvitsee muuttuakseen kiinnostavaksi.
Toisaalta itsepintaisuus tietyn kerrontatavan suhteen voi olla myös hyvä merkki. Koska kerrontatapa, muoto, on sinulle niin tärkeä, et luultavasti raskauta teostasi liiallisella tarkoittamisella, sanomalla, teemojen ylikuormalla tai tendenssillä. Kerrontatavan ensisijaisuus voi tuoda esiin, että sinulle teoksesi sisältö ja taiteen merkitys laajemmin on kertomisessa itsessään. Jokin tapa kirjoittaa tarina on sen tarinan olemassaolon riittävä syy.
Tärkeintä kerrontatavan valitsemisessa on se, että valitsee eikä ajaudu. Tapasi kirjoittaa ja kertoa tarina määrittää kenelle kirjasi on ensisijaisesti suunnattu ja mistä löytyy varmin lukijakuntasi.

2 kommenttia:

  1. Joo auts tässä on juuri sitä, mitä minun pitäisi tekstieni kohdalla miettiä. Kiitos totuuden paiskaamisesta kasvoille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kieltämättä olen itsekin joutunut paljon pohtimaan tapaani kirjoittaa ja kertoa tarinaa. Sitä millaisen tavan valitsen ja mitä tahdon pohjimmiltani sanoa ja kenelle. Liika analyysi voi kääntyä myös itseään vastaan joten tärkeintä on kuitenkin mielestäni kirjoittaa ensisijaisesti tekstiä ja sisältöä sellaisena joka tuntuu itselle omimmilta ja joka puhuttelee itse kirjoittajaa. Lukijakunta määräytyykin siinä ohessa lähes itsestään ja on monien eri seikkojen yhteisvaikutusta.

      Poista