maanantai 30. huhtikuuta 2012

DIALOGIN KIRJOITTAMINEN

Kirjassa dialogin osuus saattaa olla vähäistä, mutta silloin sen merkitys entisestään korostuu. Dialogia, joka ei vie kirjan tarinaa eteenpäin tai on merkityksetöntä itse jännitteen kannalta on parempi välttää.
Käyttäessäsi dialogia osana kirjan tapahtumia, on syytä paneutua seuraaviin seikkoihin:
Dialogi:
 • kertoo henkilön luonteesta
 • välittää informaatiota
 • kuljettaa tarinaa
 • paljastaa henkilöstä uusia puolia
 • paljastaa konflikteja henkilöiden välillä
 • paljastaa tunnetiloja
Hyvä dialogi on yleensä nopeaa ja iskevää. Kuvailua ja maalailua kannattaa välttää. Dialogia voi ajatella valtapelinä. Useimmissa kohtauksissa joku pitää valtaa ja joku toinen taas pyrkii saamaan sen itselleen. Kirjoittajaohjaajani käytti aikoinaan osuvaa sanontaa toimivasta dialogista kuvatessaan sitä miekaniskuiksi.
Dialogi on siis mitä suurimmassa määrin toimintaa.
Pohdi oman käsikirjoituksesi dialogin käyttöä. Antaako se riittäviä/ oikeanlaisia vastauksia ja kuljettaako se tarinaa eteenpäin? Onko siinä miekaniskuja?

3 kommenttia:

 1. Olen varmaan ennenkin maininnut, että pidän kovasti dialogin kirjoittamisesta, ja sitä teksteissäni onkin runsaasti. En kuitenkaan aio sitä vähentää, koska ei sen määrästä ole kritiikkiäkään tullut. (Vielä. :)

  Kirjaamasi dialogin määritteet ovat ihan hyviä. Ehkä kannattaa ottaa huomioon vielä se, että kaikki henkilöt eivät puhu samalla tavalla. Tai jos puhuvat, heidän persoonansa eivät erotu tarpeeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Otit esiin hyvän seikan; dialogi tukee uskottavan henkilöhahmon luontia ja puhetapa on osa sitä. lähinnä puhekieli ja nuorten käyttämä kieli voivat olla osa tehokeinoa. Itse dialogin sisältö on kuitenkin mielestäni kaiken a ja o. Itse vältän tekstissäni pitkiä dialogeja mikäli ne eivät selvästi tuo tarinaan jotakin uutta käännettä tai lisää jännitettä.

   Poista
 2. Tavallinen kirjoittaja kirjoittaa vain. Minullakin on opittavaa,
  että tuon toisten ihmisten ajatuksia, kysymyksiä, mielipiteitä
  näyttävämmin esille

  VastaaPoista